Κοινή δήλωση φορέων και υποστηρικτών του FC Barcelona στην Ελλάδα

Facebooktwittergoogle_plusmail

Sunyol_Cruyff_Di_Stefano

Οι υποστηρικτές του FC Barcelona στην Ελλάδα, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε όσα ανιστόρητα και επιμελώς παραποιημένα στοιχεία αναπαράγονται αφιλτράριστα -δυστυχώς- από τα Ελληνικά ΜΜΕ, με αφορμή το απαράδεκτο video που δημοσιεύτηκε από το σύλλογο της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του FC Barcelona.

Ένα video μονταζιέρα, στο οποίο επιχειρείται ανεπιτυχώς η αλλοίωση και η αντιστροφή της ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ξεπερνώντας όλες τις κόκκινες γραμμές, ξεφεύγοντας από το όριο της αθλητικής αντιπαλότητας και αγγίζοντας αφελώς ή και ηθελημένα, τους κοινωνικούς αγώνες χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους στον αγώνα για τη δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της Ισπανίας.

Η επικίνδυνη ακροβασία της Μαδρίτης, έφερε σε δύσκολη θέση μέχρι και τη Liga Endesa, αναγκάζοντάς τη να ζητήσει συγγνώμη, καθώς αρχικά αναδημοσίευσε το επίμαχο video. Αυτή είναι η καθεστηκυία τάξη στην Ισπανία του 2023…

Ωστόσο, και ενώ οι αντιδράσεις στην Ισπανία εντείνονται, τα εθνικά εγχώρια μέσα δε διστάζουν να το διαμοιράζουν χωρίς να κάνουν τον παραμικρό έλεγχο. Πράγμα ιδιαιτέρως λυπηρό, αν αναλογιστούμε πως ζούμε σε μία εποχή όπου η πρόσβαση σε πηγές και ιστορικά ντοκουμέντα είναι πιο εύκολη από ποτέ. Αντιλαμβανόμαστε πως το τρίπτυχο “αντιγραφή-επικόλληση-μετάφραση” αποτελεί την εύκολη λύση, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που χρίζουν διερεύνησης πριν δημοσιευθούν.

Ξέρουμε να κάνουμε αυτοκριτική και προσπαθούμε να είμαστε πάντα ιδιαιτέρως αυστηροί με τον σύλλογο της καρδιάς μας. Η ίδια του η δημοκρατικότητα το προτάσσει άλλωστε. Ωστόσο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιτρέψουμε ερασιτεχνικές απόπειρες αλλοίωσης της ίδιας του της ιστορίας.

Δεν γίνεται οι θύτες να εμφανίζονται ως θύματα. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια, θα σταθούμε απέναντι. Με τον λόγο μας, με επιχειρήματα και με δεδομένα.

Σχετικές αναφορές και άρθρα έχουν δημοσιευτεί από όλους τους παρακάτω φορείς, οποίοι συνυπογράφουν την παραπάνω ανακοίνωση:

Penya Barcelonista d’Atenes – Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας

Penya del Barça Thessaloniki – Σύλλογος Υποστηρικτών Μπαρσελόνα Θεσσαλονίκης

Barça Supportes Club Rhodes – Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Ρόδου

Balacticos

Barça Greece 1899

Barcelona Greek FanBase