Penya Barcelonista D’Atenes – Η ιστορία της Penya

Facebooktwittergoogle_plusmail

logo_151Ήταν Πέμπτη 10 Μαρτίου του 2005, όταν τέσσερις φίλοι της Barça συναντήθηκαν στην καφετέρια του ξενοδοχείου «Τιτάνια» για να συζητήσουν τις προοπτικές δημιουργίας ενός συνδέσμου φίλων της ομάδας στην Αθήνα. Η επόμενη συνάντηση γίνεται την Κυριακή 20 Μαρτίου, στο «Floral», στα Εξάρχεια. Αυτή τη φορά παρευρίσκονται οκτώ φίλοι της ομάδας. Προς συζήτηση τίθεται ένα προσχέδιο καταστατικού, ενώ παρουσιάζεται και το έντυπο συγκέντρωσης υπογραφών των ιδρυτικών μελών.
Και εκεί ξεκινούν όλα…

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2005, ο Σύνδεσμος αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2006, αναγνωριστήκαμε επίσημα από το FC Barcelona, ενώ πήραμε στα χέρια μας τα χαρτιά της αναγνώρισης του Συνδέσμου το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς! Ήμαστε και επίσημα πια μέλη του τεράστιου αυτού Συλλόγου, με αριθμό αναγνώρισης 1753 και ημερομηνία ίδρυσης 24/2/2006, ημέρα που καταθέσαμε τα χαρτιά μας στο FC Barcelona.

Τα γραφεία μας…

Ο Απρίλιος θα μας βρει στο πρώτο μας σπίτι, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου. Επιθυμία μας ήταν –και εξακολουθεί να είναι–, ο χώρος αυτός να λειτουργεί ως στέκι όπου μπορούμε να δουλέψουμε, να συζητήσουμε, να πιούμε τον καφέ μας και –φυσικά– να παρακολουθήσουμε τους αγώνες της Barça. Η Penya αρχίζει να αναπτύσσεται όπως την ονειρευόμασταν, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τη σταθερή, τη μόνιμη έδρα μας!
Στα μικρά γραφεία μας ζήσαμε αυτά τα χρόνια μαγικές στιγμές, και είναι αλήθεια πως τα αποχαιρετήσαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση όταν τον Απρίλιο του 2010, πέντε χρόνια μετά, μετακομίσαμε στο καινούργιο μας «σπίτι», στον 3ο όροφο της οδού Βαλτετσίου 50-52, στα Εξάρχεια! Σε έναν μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο χώρο, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τις διευρυμένες ανάγκες μας, το μικρό Camp Nou όπως το ονόμασαν οι φίλοι μας όταν πρωτοήρθαν!
Όμως οι ανάγκες μας μεγάλωναν όσο μεγάλωνε και ο αριθμός του κόσμου που μας γνώριζε από κοντά και επέλεγε το Σύνδεσμό μας για να παρακολουθήσει τα ματς της Μπάρσα. Έτσι και εμείς έπρεπε να βρούμε ένα ακόμα μεγαλύτερο χώρο που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, και να τον κάνουμε το δικό μας στέκι. Τα καταφέραμε χωρίς να αλλάξουμε γειτονιά… ούτε καν κτήριο. Έτσι από τις 15 Μαρτίου του 2013, τα γραφεία μας βρίσκονται στην οδό Βαλτετσίου 50-52 στον 2ο όροφο, σε ένα χώρο μεγαλύτερο, ομορφότερο που είμαστε σίγουροι ότι θα μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις.  Και νομίζουμε ότι πλέον ο όρος “μικρό Camp Nou” του ταιριάζει ακόμα περισσότερο!

Εμείς και το FC BARCELONA…Η κοινωνική μας δράση…

Σκοπός της δημιουργίας του Συνδέσμου μας δεν ήταν απλά η παρακολούθηση των αγώνων του FC Barcelona, είτε στο γήπεδο είτε στα γραφεία μας. Σκοπός μας ήταν να μεταδώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο Σύλλογός μας. Το Mes Que Un Club. Έτσι, η κοινωνική μας δράση στα χρόνια λειτουργίας μας είναι μεγάλη.
Συνοπτικά: Ήμαστε μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουμε πραγματοποιήσει δωρεές στους Γιατρούς του Κόσμου και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και έχουμε γίνει ανάδοχοι γονείς ενός μικρού κοριτσιού μέσω της Actionaid.
Το 2006 συγκεντρώσαμε χρήματα μέσω δημοπρασίας και τα προσφέραμε στον Πρόξενο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα με σκοπό την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Το 2009 και το 2011 συμμετείχαμε στο τουρνουά ποδοσφαίρου «Γκολ στη φτώχεια» του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ, και το 2010 δώσαμε φιλικό αγώνα με τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών στο Δαφνί, το 2010.
Τον Απρίλιο του 2012 οργανώσαμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για να δωριστούν στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Ανάπηρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

Το Δεκέμβρη του 2012 συγκεντρώσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το  “Χαμόγελο του Παιδιού”  για το σπίτι του Περιστερίου.

Το Δεκέμβρη του 2013, του 2014 και του 2015 η ποδοσφαιρική ομάδα του Συνδέσμου συμμετείχε στο Φιλανθρωπικό Τουρνουά που διοργανώνουν οι Lazialistas Greco FC με αποδέκτες το Άσυλο Ανιάτων, το Λύρειο ίδρυμα και τη μικρή Στέλλα που πάσχει από λευχαιμία.

Η γιορτή του «Sant Jordi»…

sant_jordiΣτη Βαρκελώνη κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου, γιορτάζει ο πολιούχος άγιος Γεώργιος. Το έθιμο στην πόλη επιτάσσει, τα αγόρια να χαρίζουν στα κορίτσια ένα λουλούδι και τα κορίτσια στα αγόρια ένα βιβλίο. Εμείς, μεταφέροντας το έθιμο αυτό στη χώρα μας, γιορτάζουμε τον άγιο Γεώργιο με τον δικό μας τρόπο. Κάθε χρόνο μαζεύουμε βιβλία και με αυτά βοηθάμε στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης κάποιου φορέα. Μέχρι στιγμής τα βιβλία μας έχουν πάει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα (2007), στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα (2009), στο 1ο ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας (2010), στο Χαμόγελο του Παιδιού (2011), στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας (2012), στην Κασσαβέτεια Φυλακή Ανηλίκων στο Βόλο (2013 και 2014) και στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών το 2015.

Penya και Πολιτισμός…

Βαρκελώνη όμως δεν σημαίνει μόνο Barça και ποδόσφαιρο… Βαρκελώνη και Καταλωνία είναι τόποι συνυφασμένοι και με την έννοια του πολιτισμού… Και ο Σύνδεσμός μας δεν θα μπορούσε παρά να προσπαθήσει να φέρει αυτή την κουλτούρα πιο κοντά στα μέλη του. Πέντε συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με πρωτοβουλία της Penya Barcelonista d’Atenes, με τους Καταλανούς καλλιτέχνες Aramateix, Dekrèpits, Deskarats, Meritxell Gené και Pau Alabajos.

Εκδηλώσεις

Τρεις μεγάλες εκδηλώσεις έχει στο ενεργητικό του ο Σύνδεσμός μας. Το 2006 προχώρησε στην παρουσίαση του Καταστασικού του FC Barcelona στα ελληνικά (Αμφιθέατρο ΓΣΕΕ), το 2009 σε εκδήλωση με θέμα «110 χρόνια FC Barcelona – 30 χρόνια ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» (Ιανός), και το 2011 στην εκδήλωση με θέμα «Προσεγγίζοντας το φαινόμενο FC Barcelona» (Ιανός).
Εδώ θα χρειαστεί να επισημάνουμε ότι επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2008, ’09, ’10) ο Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας έδωσε το «παρών» στη «Διεθνή Έκθεση Sports & Fashion Show».

Barça και διασκέδαση…

Και επειδή, εκτός από Σύνδεσμος, είμαστε και μια μεγάλη παρέα, φροντίζουμε αρκετά συχνά να περνάμε καλά διασκεδάζοντας όλοι μαζί. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε το περίφημο Beach Party μας για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι, ενώ λίγο πριν τις αυγουστιάτικες διακοπές δίνουμε το ραντεβού μας σε κάποια τοποθεσία μακριά από την Αθήνα όπου περνάμε ένα ευχάριστο τριήμερο όλοι μαζί σε κάποιο οργανωμένο Camping. Tα 7 Barça Camping –μέχρι στιγμής– έχουν φιλοξενηθεί στη Σύρο, την Πλάκα Λιτοχώρου, το Τολό Αργολίδας, την Κάτω Γατζέα Πηλίου, την Τήνο και τη Ραφήνα.

Με τη Barça παντού…

Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει να περνάμε ακόμα καλύτερα και να απολαμβάνουμε τη χαρά τού να είμαστε μέλη αυτού του Συνδέσμου; Μα τι άλλο παρά τα ταξίδια μας στο πλευρό της ομάδας!
Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πάνω από 700 μέλη μας έχουν ταξιδέψει στη Βαρκελώνη (και όχι μόνο) για να παρακολουθήσουν κάποιο παιχνίδι της Barça. Η αναγνώρισή μας από το Σύλλογο, μας δίνει τη δυνατότητα να αιτηθούμε εισιτήρια για οποιονδήποτε αγώνα του ποδοσφαιρικού του τμήματος. Έτσι, εκτός από τα δεκάδες παιχνίδια που έχουμε απολαύσει στο Camp Nou, μέλη μας έχουν δει την Barça στη Σόφια, το Μονακό, το Μιλάνο, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Σαν Σεμπαστιάν, τη Βαλένσια, το Λεβερκούζεν, τη Ρώμη, τη Γλασκώβη, το Μόναχο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, την Τυφλίδα, τη Γιοκοχάμα  αλλά και στην Αθήνα, όταν η παρουσία μας στο ΟΑΚΑ, το 2010, στον αγώνα ενάντια στον Παναθηναϊκό για το Champions League ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, μιας και 300 Μπαρσελονίστας από όλη την Ελλάδα γέμισαν το ΟΑΚΑ με τις φωνές τους και τα blaugrana χρώματα! Το παρόν βέβαια δε θα μπορούσαμε να μη δώσουμε και στους μεγάλους τελικούς του Champions League, όπου 8 μέλη μας βρέθηκαν στη Ρώμη το 2009, 14 στο Λονδίνο το 2011 και 6 στο Βερολίνο το 2015.

Επιπλέον, έχουμε βρεθεί πολλές φορές στο πλευρό της ομάδας μπάσκετ του Συλλόγου, τόσο στην Ελλάδα σε παιχνίδια με Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όσο και στη Βαρκελώνη.
Τα ιδρυτικά μέλη της Penya Barcelonista d’Atenes, δηλαδή οι άνθρωποι που υπέγραψαν ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος από το νόμο αριθμός υπογραφών (30) και έτσι να υπάρξει η δυνατότητα σύστασης του σωματείου, ήταν οι παρακάτω:

ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Δημοσιογράφος (ΒΗΜΑ)
ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣΠΟΡ)
ΓΚΙΟΛΜΑΣ ΠΑΝΑΓΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Δημοσιογράφος (GOAL NEWS)
ΖΥΜΑΤΟΥΡΑΣ ΗΛΙΑΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣΠΟΡ)
ΖΩΡΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φοιτητής
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣΠΟΡ)
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Φοιτητής
ΚΑΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣΠΟΡ)
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ιδιωτικός υπάλληλος
ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ Τοπογράφος Μηχανικός
ΛΟΘΑΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δημοσιογράφος (GOAL NEWS)
ΜΑΚΡΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣ)
ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ιδιωτικός υπάλληλος
ΜΑΡΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Δημοσιογράφος (GOAL NEWS)
ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΑΡΗΣ Διαχειριστής Κεφαλαίων
ΜΠΕΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣΠΟΡ)
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Φωτογράφος
ΜΠΟΤΩΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Δημοσιογράφος (ΝΕΤ)
ΝΕΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Δημοσιογράφος (ΒΗΜΑ)
ΝΙΒΑΛΙΑΝΙΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣ)
ΝΤΑΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ιδιωτικός υπάλληλος
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Φοιτητής
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣ & ALPHA)
ΠΟΥΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δημοσιογράφος (ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
ΡΑΒΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Δημοσιογράφος (ΒΗΜΑ)
ΡΑΠΤΗ ΝΙΚΗ Τοπογράφος Μηχανικός
ΣΟΥΝΔΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Κλωστοϋφαντουργός
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δημοσιογράφος (ALTER)
ΤΣΑΦΑΡΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Ηλεκτρονικός Η/Υ
ΧΟΒΑΡΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Φοιτητής

Το be continued…