Γιατί να είσαι Barça;

Facebooktwittergoogle_plusmail

barcelona-logovqavgjzcg7uc1kls7vmj4yulb-15381268162851544452194Από τον Στέλιο Κιούση

 

Το τελείωμα της φετινής χρονιάς μάς άφησε με πικρή γεύση στο στόμα. Και είναι πράγματι παράδοξο να γίνεται αυτό, ενώ έχεις κατακτήσει το πρωτάθλημα τόσο άνετα (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όμως κάτι περισσότερο δυσάρεστο -τουλάχιστον για εμένα- είναι το γεγονός πως έχουμε αρχίσει να χάνουμε το δρόμο μας…

Το να είσαι Barça σημαίνει πολλά πράγματα, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο άρθρο. Σίγουρα όμως δε σημαίνει αποδοκιμασίες προς τους παίχτες της ομάδας (ναι, αυτούς που οι ίδιοι χειροκροτούσαν επειδή κέρδισαν το πρωτάθλημα πριν μία εβδομάδα) ΟΠΟΙΟΙ κι αν είναι αυτοί και όσο κακά και να αποδίδουν.

Δε σημαίνει βαρύτατους χαρακτηρισμούς και αφορισμούς (που εμφανίστηκαν και στα Κοινωνικά Δίκτυα του συνδέσμου μας δυστυχώς).

Δε σημαίνει να εύχεσαι να χάσεις τον τελικό του Κυπέλλου -όπερ και εγένετο- για να απολυθεί ο προπονητής σου. Άραγε, όσοι το ήθελαν αυτό θα θυσίαζαν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους;

Και για να πάμε και στο ίδιο το club, σίγουρα δε σημαίνει να πληρώνεις υπεραξίες ποδοσφαιριστών (για οποιοδήποτε λόγο) και να μην κοιτάς εκμεταλλευθείς τις ακαδημίες σου. Ούτε φυσικά σημαίνει να (ξανα)καταπατάς το καταστατικό σου μοστράροντας καρό φανέλα.

Όμως καλώς ή κακώς, αυτή η διοίκηση έχει ψηφιστεί από τον ίδιο τον κόσμο, εξαργυρώνοντας την επιτυχία του treble της περιόδου 2014/15. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν μπαίνεις στον δρόμο των συνεχόμενων επιτυχιών, αλλάζουν τα κριτήρια του κόσμου. Πολλοί έχουν θαμπωθεί από τη λάμψη των… κατσαρολιών και θεωρούν τη χρονιά αποτυχημένη αν η ομάδα δεν τα πάρει όλα. Αδιαφορούν ακόμα και για το αν θα παίξουμε όμορφο ποδόσφαιρο, δίνοντας έμφαση στο αποτέλεσμα και όχι στον τρόπο.

Αυτή όμως δεν είναι η Barça. Μην ξεχνάμε ότι όποτε φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης, το κάναμε κατακτώντας τουλάχιστον και το πρωτάθλημα. Τις δύο φορές μάλιστα εξ αυτών κάναμε το treble, κατόρθωμα που δεν έχει πραγματοποιήσει καμία άλλη ομάδα. Την εξήγηση σε αυτό την έδωσε ο Xavi προσφάτως, λέγοντας ότι η Barcelona μόνο όταν κυριαρχεί μπορεί να κατακτήσει το Champions League και φυσικά -θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω- τα πάντα. Κανένας άλλος δρόμος δεν είναι γνωστός σε εμάς.

ΥΓ. Όλοι κουβαλούν το μερίδιο που τους αναλογεί και ο Valverde δεν είναι ούτε αλάνθαστος ούτε άμοιρος ευθυνών. Θα είναι όμως μεγάλο λάθος να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο μέσα στη χρονιά και να ψάχνουμε τότε για προπονητή. Αν είναι έτσι καλύτερα να αποχωρήσει πριν από την έναρξη της νέας σεζόν.
ΥΓ.2 Το ποιος θα έρθει βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Τα ονόματα των Ronald Koeman και Roberto Martinez είναι εκείνα που ακούγονται πιο έντονα μέχρι αυτή τη στιγμή.
ΥΓ.3 Η ομάδα σίγουρα χρειάζεται φρεσκάρισμα τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, με παίχτες που θα ρίξουν τον μέσο όρο ηλικίας, θα διαθέτουν την απαραίτητη δίψα και θα γνωρίζουν το DNA του συλλόγου.
ΥΓ.4 Tottenham και Liverpool βρέθηκαν πανάξια στον τελικό και δικαιότατα η ομάδα του Merseyside ήταν εκείνη που το κατέκτησε. Ωστόσο, η αναμέτρηση αυτή ήταν ακόμη μία απόδειξη -και να με συγχωρέσουν οι φίλοι των δύο ομάδων- του τι μας κάνει να είμαστε Barça.