Βαρκελώνη, η αρχόντισσα της Καταλωνίας! Tαξιδιωτικός οδηγός Βαρκελώνης:Μέρος 2ο

Facebooktwittergoogle_plusmail


Προετοιμασία:

Η Ελλάδα και η Ισπανία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να ταξιδέψετε με τις νέου τύπου ταυτότητες αλλά και με διαβατήρια. Ως τουρίστες δε χρειάζεστε Visa. Για παραμονή μεγάλης διάρκειας, ενημερωθείτε από την Ισπανική Πρεσβεία σχετικά με τα έγγραφα που απαιτούνται. Αν λαμβάνετε οποιουδήποτε είδους φάρμακα, πάρτε μαζί σας τη συνταγή.

Πότε να πάτε: 

Αν αναζητάτε τον ήλιο, επισκεφθείτε τη Βαρκελώνη το καλοκαίρι, αλλά να θυμάστε ότι πολλές εταιρίες τον Αύγουστο παραμένουν κλειστές. Για να αποφύγετε τα πλήθη, πηγαίνετε τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.

Πώς θα πάτε: 

Η Βαρκελώνη διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο (El-Prat) πολύ υψηλών προδιαγραφών. Από Αθήνα υπάρχουν καθημερινά πτήσεις για Βαρκελώνη τόσο απευθείας όσο και με ανταπόκριση με τις εταιρίες Aegean και IberiaVueling.

Αν θέλετε να ρίξετε ακόμη περισσότερο το κόστος μπορείτε να ψάξετε και με Ryanair από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω Μιλάνο, Ρώμης, Βρυξελλών ή Λονδίνου ή απευθείας από Θεσσαλονίκη για Ζιρόνα (η απόσταση από τη Ζιρόνα στη Βαρκελώνη είναι μόλις 103 χιλιόμετρα και υπάρχει τακτική σύνδεση με τα λεωφορεία Barcelona Bus: 0034902130014). Μπορεί να αυξάνεται η ταλαιπωρία αλλά το κόστος πέφτει δραματικά.

Από και προς το αεροδρόμιο:
Μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο El Prat έχετε πέντε επιλογές για το πως θα πάτε στην πόλη.

AEROBUS

AerobusΤο Aerobus είναι το εξπρές λεωφορείο του αεροδρομίου το οποίο μεταφέρει τον κόσμο από και προς το αεροδρόμιο και το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν δύο Aerobus τα οποία περνούν από τους T1 και T2. Τα Aerobus έχουν διαφορετική εμφάνιση από τα κανονικά λεωφορεία ΤΜΒ της Βαρκελώνης. Τα Aerobus για τους Τ1 και Τ2 έχουν ανοιχτό και σκούρο μπλε χρώμα και γράφουν “Aerobus” με νεφελώδη γραμματοσειρά.

Από που μπορείτε να πάρετε τα λεωφορείο εξπρές A1 και A2 του αεροδρομίου της Βαρκελώνης:
Το Aerobus σταματά σε διάφορα σημεία της Βαρκελώνης. Οι κύριες στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης είναι στην Plaça Catalunya και στην Plaça Espanya οι οποίες είναι επίσης και οι κύριοι συγκοινωνιακοί κόμβοι της Βαρκελώνης. Στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης υπάρχουν στάσεις έξω από τον κάθε αεροσταθμό.

Πού και πώς να αγοράσετε τα εισιτήρια σας για το Aerobus:
Αγοράζετε τα εισιτήρια σας για το κάθε Aerobus μέσα στο λεωφορείο ή, εάν ταξιδεύετε από τον Τ2, μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε από το αυτόματο μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στην κάθε στάση έξω από τους αεροσταθμούς του αεροδρομίου (δεν υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων έξω από τον Τ1). Έχουμε πληροφορηθεί ότι οι αυτόματοι πωλητές για την αγορά εισιτηρίων Aerobus στον T2 δεν είναι πάντα σε λειτουργία για αυτό είναι καλό να έχετε χρήματα ώστε να αγοράσετε το εισιτήριο σας από τον οδηγό. Εάν αγοράσετε τα εισιτήρια για το Aerobus από το λεωφορείο σημειώστε ότι δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες οποιουδήποτε τύπου. Έτσι θα πρέπει να έχετε έτοιμα μετρητά – και να εξασφαλίσετε ότι τα μετρητά που έχετε είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τιμή του εισιτηρίου. Τα εισιτήρια για τους T1 και T2 κοστίζουν  €5,90  για μονή διαδρομή και  €10,20  για διαδρομή με επιστροφή (το εισιτήριο ισχύει για  15 ημέρες ).

Διάρκεια διαδρομής του Aerobus με σημείο αναχώρησης την Plaça Catalunya:
Ο χρόνος ταξιδιού από την Plaça Catalunya προς το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είναι περίπου 40 λεπτά.

Διάρκεια διαδρομής του Aerobus με σημείο αναχώρησης την Plaça Espanya:
Ο χρόνος ταξιδιού από την Plaça Espanya προς το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είναι περίπου 25 λεπτά.


TMB

TMBΠολλοί επισκέπτες της Βαρκελώνης νομίζουν ότι το Aerobus (Υπηρεσία λεωφορείου εξπρές του αεροδρομίου) είναι η μοναδική επιλογή λεωφορείου από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης προς το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, οι μητροπολιτικές μεταφορές της Βαρκελώνης TMB λειτουργούν λεωφορεία κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους Αεροσταθμούς (Τ1) και (Τ2) του αεροδρομίου της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας λειτουργεί το Νυχτερινό λεωφορείου του αεροδρομίου N17 από τους Αεροσταθμούς T1 και T2. Το πλεονέκτημα είναι ότι το Aerobus λειτουργεί σε πιο τακτική βάση, προσφέρει περισσότερο χώρο για τις αποσκευές σας, σταματά σε λιγότερες στάσεις κατά τη διαδρομή του προς τη Βαρκελώνη και ως εκ τούτου μειώνει το χρόνο μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο.

Ωστόσο, το κόστος της διαδρομής για τα λεωφορεία TMB είναι σημαντικά φθηνότερο από ότι του Aerobus – η απλή διαδρομή κοστίζει  €2,15 , συγκριτικά με τα  €5,90  του Aerobus από τον T2 και T1.
Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε την Barcelona Transport Card η οποία αναφέρεται παρακάτω και την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το λεωφορείο TMB προς το αεροδρόμιο. Θα σας καλύψει επίσης για το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των μετακινήσεων σας στο κέντρο της πόλης κατά την επίσκεψη σας.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του λεωφορείου TMB για τη μεταφορά σας στο κέντρο της πόλης είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό το λεωφορείο την ταξιδιωτική κάρτα Τ10 – σε αντίθεση με την υπηρεσία Aerobus, όπου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Τ10.
*T10:  €10,30. Ισχύει για δέκα διαδρομές στα λεωφορεία της Βαρκελώνης και στο μετρό. Η T10 δεν είναι διαθέσιμη για αγορά στο λεωφορείο, ωστόσο στο αεροδρόμιο μπορείτε να την αγοράσετε είτε στα καταστήματα καπνού του αεροδρομίου ή στην είσοδο του σταθμού του τρένου RENFE στο αεροδρόμιο. Στο κέντρο της Βαρκελώνης μπορείτε επίσης να την αγοράσετε στις στάσεις του μετρό).

Τοποθεσία της στάσης του λεωφορείου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης:
Το λεωφορείο σταματά, πρώτα, έξω από τον T2A σε μια στάση λεωφορείου ακριβώς στα αριστερά της στάσης του Aerobus όπως κοιτάτε το αεροδρόμιο. Έπειτα σταματά στη μεγαλύτερη στάση λεωφορείου έξω από τον T2C. Από εδώ συνεχίζει για περίπου 4 χλμ., σταματώντας τελικά έξω τον Τ1.

Τοποθεσία στάσης λεωφορείου στην Plaça Espanya για το λεωφορείο TMB Νο.46 του αεροδρομίου:
Εάν ταξιδεύετε από ή προς το κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης, θα πρέπει είτε να επιβιβαστείτε ή να αποβιβαστείτε στην Plaça Espanya. Εάν φτάσατε στην Plaça Espanya από την Avenida Paral.lel η στάση του λεωφορείου είναι η πρώτη στα δεξιά σας καθώς φτάνετε στη μεγάλη πλατεία. Το ίδιο λεωφορείο φθάνει πρώτα στον Τ2 και στη συνέχεια συνεχίζει προς τον Τ1.

barcelona-metro-smallΜετρό: Espanya (Κόκκινη γραμμή, L1) ή (Πράσινη γραμμή, L3)

Κατά την αναχωρηση σας από την Βαρκελώνη προσέξτε από ποιο terminal αναχωρείτε καθώς το αεροδρόμιο αποτελείται από 2 terminals ta οποια απέχουν 5 χλμ μεταξύ τους, οπότε φροντίστε να κατέβετε στην σωστή στάση αν δεν θέλετε δυσαρεστες εκπλήξεις.

Ωράριο λειτουργίας από την Plaça Espanya (λεωφορείο Νο.46):
Το πρώτο λεωφορείο φεύγει από την Plaça Espanya στις  05:00  και το τελευταίο φεύγει στις  00:15

Ωράριο λειτουργίας από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (λεωφορείο Νο.46):
Το πρώτο λεωφορείο φεύγει από τον T1 στις  05:30  και το τελευταίο λεωφορείο φεύγει στις  00:45
Τα λεωφορεία περνούν περίπου κάθε  20 λεπτά .

ΜΟΗΝ 

barcelona_busN17Εάν επιθυμείτε να μετακινηθείτε από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης προς το κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας σας μπορείτε να πάρετε το νυχτερινό λεωφορείο N17 της MOHN.

Τοποθεσία της στάσης του λεωφορείου στην Plaça Catalunya για το νυχτερινό λεωφορείο του αεροδρομίου N17:
Υπάρχουν πολλές στάσεις λεωφορείου γύρω από την Plaça Catalunya. Θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς την στάση του λεωφορείου στο σημείο όπου η Ronda Universitat συναντά την Plaça Catalunya.
Μετρό: Catalunya (Κόκκινη γραμμή, L1) ή (Πράσινη γραμμή, L3)

Τοποθεσία της στάσης του λεωφορείου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης για το λεωφορείο του αεροδρομίου Ν17 της ΜΟΗΝ:
Αυτές οι στάσεις λεωφορείου είναι ίδιες με εκείνες του λεωφορείου με τον αριθμό Ν46 (δείτε παραπάνω).

Ωράριο λειτουργίας από την Plaça Catalunya (Λεωφορείο N17):
Το πρώτο λεωφορείο αναχωρεί στις  23:00  και το τελευταίο στις  05:00 .

Ωράριο λειτουργίας από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (Λεωφορείο Ν17):
Το πρώτο λεωφορείο αναχωρεί στις  21:55   και το τελευταίο στις  04:45 .

Τιμές εισιτηρίου:
Ίδιες με αυτές του Ν46.

RENFE

renfe-trainΤο τρένο αναχωρεί από το αεροδρόμιο Βαρκελώνης δύο φορές κάθε ώρα και έχει κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Κάνει στάσεις σε τρεις βασικούς σταθμούς – Estació Sants, Passeig de Gràcia και El Clot. Ο σταθμός Estació Sants είναι πολύ χρήσιμος εάν πρέπει να πάρετε κάποιο τρένο ή πούλμαν προς άλλες περιοχές της Ισπανίας. Επίσης, και οι τρεις σταθμοί σας εξυπηρετούν εάν θέλετε να πάρετε το Μετρό για διάφορες περιοχές της πόλης. Πολύς κόσμος τείνει να παίρνει το λεωφορείο από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης προς το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, το τρένο μπορεί να επίσης να αποδειχθεί βολικό, ιδίως εάν κινήστε οικονομικά ή εάν θέλετε να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο προορισμό ο οποίος είναι στη διαδρομή του τρένου. Μπορείτε επίσης να είστε περισσότερο σίγουροι για τις ώρες των δρομολογίων καθώς δεν υπάρχει κανένα μποτιλιάρισμα για να σας καθυστερήσει.

Από που μπορείτε να πάρετε το τρένο του αεροδρομίου της Βαρκελώνης:

Τρένο του αεροδρομίου από το Passeig de Gràcia στο κέντρο της πόλης:
Ο σταθμός αυτός έχει διάφορες εισόδους η οποίες βρίσκονται κατά μήκος της Passeig de Gràcia. Θα κατεβείτε τις ίδιες σκάλες με αυτές που επρόκειτο να κατεβείτε εάν πηγαίνατε στο σταθμό του μετρό. Θα χρειαστεί να ρωτήσετε από ποια αποβάθρα πρέπει να πάρετε το τρένο.

Τρένο του αεροδρομίου από το Estacio Sants (Barcelona Sants) στο κέντρο της πόλης:
Το Estacio Sants είναι ένας μεγάλος σταθμός τρένου στη επάνω πλευρά από την Avenida Roma. Έχει πολλές αποβάθρες και ταμεία εισιτηρίων. Επομένως, πρέπει να φτάσετε αρκετά νωρίτερα ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να βρείτε την αποβάθρα σας.

Τρένο του αεροδρομίου το οποίο αναχωρεί το από αεροδρόμιο της Βαρκελώνης:
Η είσοδος στο σταθμό του τρένου είναι στον T2B. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτόν από τις ίδιες σκάλες οι οποίες οδηγούν στις αναχωρήσεις. Ακολουθείτε τις πινακίδες για το RENFE, κατά μήκος της γέφυρας η οποία περνά επάνω από τη λεωφόρο έξω από το αεροδρόμιο. Ο σταθμός του τρένου είναι κάτω από τις σκάλες στην απέναντι πλευρά. Εάν φτάνετε ή αναχωρείτε από τον Τ1 δεν θα μπορέσετε να περπατήσετε προς ή από το σταθμό του τρένου. Είναι απαραίτητο να πάρετε ένα από τα μικρά λεωφορεία τα οποία κινούνται μεταξύ του σταθμού του τρένου και του T1.
Όταν φτάσετε στο σταθμό του τρένου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, για να πάρετε το μικρό λεωφορείο, περπατήστε μέχρι το τέλος της πλατφόρμας του τρένου και βγείτε από το κτίριο από την πόρτα στα αριστερά. Η στάση του μικρού λεωφορείου βρίσκεται ακριβώς εδώ. Τα μικρά λεωφορεία είναι προγραμματισμένα να συμπέσουν με την άφιξη του τρένου.

Συχνότητα δρομολογίων του τρένου του αεροδρομίου της Βαρκελώνης:
Από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης: Το πρώτο τρένο αναχωρεί από το αεροδρόμιο στις  05:42  το πρωί και το τελευταίο τρένο αναχωρεί στις  23:38  τη νύχτα.
Από Estacio Sants: Το πρώτο τρένο αναχωρεί από το Estacio Sants στις  05:13  το πρωί και το τελευταίο αναχωρεί από το Sants στις  23:14  τη νύχτα.
Από Passeig de Gràcia: Το πρώτο τρένο αναχωρεί από το Passeig de Gràcia στις  05:08  το πρωί και το τελευταίο αναχωρεί από το Passeig de Gràcia στις  23:07  τη νύχτα.
Υπάρχουν δυο τρένα αεροδρομίου στην κάθε ώρα από και προς το αεροδρόμιο.

Διάρκεια διαδρομής:
Από το αεροδρόμιο προς Estacio Sants: 19 λεπτά
Από αεροδρόμιο προς Passeig de Gràcia: 26 λεπτά
Από το Passeig de Gràcia προς το αεροδρόμιο: 25 λεπτά
Από το Estacio Sants προς το αεροδρόμιο: 18 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου:
Ένα απλό εισιτήριο για το σταθμό Σάντς (Sants) κοστίζει  €4,10 , εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριο T10 για τη διαδρομή σας από και προς το σταθμό Σάντς (Sants).

ΤΑΞΙ

Τηλ:  +34 93 303 3033

taxiΗ μετακίνηση με ταξί είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος ώστε να φτάσετε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, ειδικά εάν έχετε οικογένεια ή πολλές αποσκευές.
Θα βρείτε μια πιάτσα ταξί έξω από οποιαδήποτε από τις κύριες εξόδους στον Αεροσταθμό 1 (Τ1) ή Αεροσταθμό 2 (και στα 3 κτίρια του Αεροσταθμού 2 – Τ2Α, T2B ή T2C). Αναζητήστε την πινακίδα η οποία παραπέμπει προς την κοντινότερη πιάτσα ταξί. Τα ταξί λειτουργούν όλη τη νύχτα και υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες από αυτά, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το εάν θα βρείτε ταξί.

Η διάρκεια της διαδρομής μέχρι το κέντρο της πόλης είναι περίπου 20 – 30 λεπτά, ανάλογα με τις οδικές συνθήκες. Αν ταξιδεύετε από τον Αεροσταθμό 1 και όχι από τον Αεροσταθμό 2, αυτό θα προσθέσει επιπλέον 4 χλμ. στο ταξίδι σας και θα χρειαστείτε ακόμη περίπου 5 λεπτά.

Εάν έχετε ειδικές ανάγκες ή χρειάζεστε ένα ταξί ειδικά προσαρμοσμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες καλέστε στον αριθμό 0034 93 420 8088

Τιμολόγιο ταξί:
Να περιμένετε να πληρώσετε περίπου  €25,00  για τη διαδρομή σας προς το κέντρο της πόλης από τον T2 και  €30,00  για τη διαδρομή σας από τον T1. Θα υπάρξει επίσης μια επιπλέον χρέωση για την κάθε αποσκευή την οποία μεταφέρετε. Θα βρείτε τις τιμές να εμφανίζονται στο εσωτερικό του ταξί.
Όλες τα επίσημα ταξί της Βαρκελώνης είναι μαύρα με κίτρινο και είναι υποχρεωμένα να σας χρεώσουν μόνο την αξία του μετρητή (Συν οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση. Οι προσαυξήσεις συμπεριλαμβάνουν ένα συμπλήρωμα για τις μετακινήσεις από το αεροδρόμιο ή από και προς το λιμάνι αλλά και για κάθε αποσκευή, όλες οι προσαυξήσεις εμφανίζεται στο πίσω μέρος του ταξί).
Η υπηρεσία ταξί στη Βαρκελώνη είναι γενικά πολύ καλή, καθαρή και αξιόπιστη.

Πηγές:
barcelona-tourist-guide.com
travelplorer.gr
wikipedia.org