Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Facebooktwittergoogle_plusmail

εικόνα_Viber_2020-10-16_21-26-42Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τις εκλογές στον Σύνδεσμο, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, όπου, αναδείχτηκε το νέο Δ.Σ. για τη σεζόν 2020-21. Κοινή πεποίθηση όσων παραβρέθηκαν στις διαδικασίες ήταν μία: Πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια ώστε ο Σύνδεσμος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να εκπροσωπεί την Μπάρσα στην Ελλάδα.

Τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι, συνοπτικά τα ακόλουθα:

Α) Πανδημία. Προφανώς δεν μπορούμε να μαζευτούμε σε κλειστό χώρο πολλά άτομα και να παρακολουθήσουμε κάποιο ματς. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης αγώνα από κοντά, αφού ακόμα κι αν κάποιος σκοπεύει να ταξιδέψει, τα ματς διεξάγονται επί του παρόντος χωρίς θεατές.

Β) Τα όσα συμβαίνουν στην ομάδα τα τελευταία χρόνια έχουν… ξενερώσει πολλούς από μας. Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον είναι μειωμένο για την ομάδα και κατ’ επέκταση για το Σύνδεσμο.

Γ) Οικονομικοί και άλλοι παράγοντες. Ζούμε αναμφίβολα περίεργες εποχές. Κάποιοι είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τα έξοδά τους, τις μετακινήσεις τους, τη διασκέδασή τους και να ρίξουν το βάρος στις οικογένειές τους και στις δουλειές τους.

Ο συνδυασμός των παραπάνω (ίσως να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι) έχουν αντίκτυπο στον Σύνδεσμο. Όσοι εξακολουθούν να είναι ή υπήρξαν μέλη του καλούνται να αποφασίσουν. Θα συνεχίσει ο Σύνδεσμος να λειτουργεί όπως λειτουργούσε ή θα αναγκαστεί να συρρικνωθεί με τις όποιες συνέπειες;

Για να είμαστε σαφείς, συρρίκνωση σημαίνει, σε πρώτη φάση, να κλείσουν τα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Εφόσον συμβεί αυτό, θα δηλωθεί ως έδρα το σπίτι κάποιου (προφανώς από το Δ.Σ.). Θέλουμε όσο τίποτα να αποφύγουμε τέτοιες εξαρτήσεις από οποιονδήποτε. Είναι γνωστές οι ιστορίες με διάφορους ψευδοσυνδέσμους που εμφανίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, με έδρα το σπίτι του «προέδρου», εκμεταλλεύτηκαν την αύρα της Μπάρσα και εξαπάτησαν ανθρώπους.

Πέρα όμως από αυτό, είναι κρίμα να μην έχουμε τον δικό μας χώρο, όπου, όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό, θα μπορούμε να μαζευόμαστε, να βλέπουμε τα ματς, να εξυπηρετούμε τα μέλη και να περνάμε καλά. Θέλουμε να διατηρήσουμε έναν χώρο που θα ανήκει σε όλους μας, ενώ είναι σημαντικό για ανθρώπους που μας γνωρίζουν για πρώτη φορά, να νιώθουν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Είναι διαφορετικό λοιπόν ο Σύνδεσμος να έχει γραφεία και πραγματική έδρα στην Αθήνα, από το να βρίσκεται στον «αέρα».

Για να αποφύγουμε λοιπόν τέτοιες καταστάσεις, ο Σύνδεσμος χρειάζεται τη στήριξή μας. Το Δ.Σ. είχε τις επιλογές να αυξήσει τη συνδρομή ή να κάνει προσπάθεια να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα. Προτίμησε τη δεύτερη λύση και κράτησε σταθερή τη συνδρομή, έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας. Πλην όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν θα αποδώσει, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φίλους της Μπάρσα. Ευκαιρία είναι να αποδείξουμε, στους εαυτούς μας πρώτα από όλα, ότι δεν είμαστε… πανηγυρτζήδες, εκεί στα εύκολα, στις χαρές και στις κούπες, αλλά κάνουμε στην άκρη όταν τα πράγματα ζορίζουν και η ομάδα δεν είναι αυτή που ήταν. Το κείμενο απευθύνεται κυρίως στους πραγματικούς φίλους της Μπάρσα και είναι ένα κάλεσμα εν όψει της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι, μέσα σε αυτούς και ο Σύνδεσμος.

Από εμάς εξαρτάται παιδιά, η συμμετοχή μας ή η μη συμμετοχή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, ουδείς δικαιούται να πει «δεν ήξερα».