Είναι πολλά τα λεφτά …(Ν€ϋμ)Άρη!

Facebooktwittergoogle_plusmail


IMG_20170731_122917

Το καλοκαίρι του 2013, το όνομα του Neymar είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των φίλων της Barça, όσον αφορά την αγωνιστική ενίσχυση της ομάδας. Το μεταγραφικό θρίλερ -με μεγάλο πρωταγωνιστή όχι τόσο τον ίδιο, αλλά τον πατέρα του- είχε αίσιο τέλος, αφού πρώτα οι φήμες περί ένταξής του στη Real είχαν κάνει κι αυτές τη βόλτα τους.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο ίδιος και -ακόμη περισσότερο- ο πατέρας του, θα γίνουν αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης (από οικονομικής άποψης) μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού στα ταμεία της Barcelona θα μπουν -αργά η γρήγορα όπως φαίνεται- 222 εκατομμύρια ευρώ.

Πως προέκυψε ξαφνικά όλο αυτό;

Καταρχήν, ο όρος “ξαφνικά” είναι σχετικός. Πέρυσι ακουγόταν πολύ έντονα ότι η PSG έδινε γη και ύδωρ στον Βραζιλιάνο για να γίνει κάτοικος Παρισιού. Ακόμα και φέτος οπότε ίσως και ο ίδιος έψαχνε σιγά σιγά την αφορμή για να περάσει την πόρτα της εξόδου. Πάντως οι φήμες που κυκλοφορούν είναι πολλές και υπάρχει ποικιλία για όλα τα …γούστα. Υπάρχουν αυτές που αφορούν το οικονομικό μέρος (αφού πλέον θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών) και συμφωνούν με τη γενικότερη άποψη που υπάρχει πως ο Junior βάζει την υπογραφή του εκεί που θα του υποδείξει ο πατέρας και ατζέντης του. Ο οποίος λέγεται πως δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από τις… business που δεν έκανε με το F.C.B, αφού δεν κατάφερε να φέρει τους παίχτες που ήθελε και ο ίδιος εκπροσωπεί μέσω της εταιρίας του.
Ακούγεται επίσης έντονα ότι ο Neymar είχε την ανησυχία πως θα μείνει για πάντα στη σκιά του Messi και πως δε θα μπορέσει να καθιερωθεί εκείνος σαν το νούμερο ένα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο βέβαια, ξεχνάει ποιος τον βοήθησε ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των culés αλλά και του ευρύτερου ποδοσφαιρικού κόσμου…

Μετατρέποντας την απώλεια, σε όφελος

Η πραγματικότητα είναι πως ένα τέτοιο ποσό μπορεί να βοηθήσει την ομάδα πολυπλεύρως. Από το αγωνιστικό κομμάτι, μέχρι την ενίσχυση της Masia, τη μείωση του χρέους και την υλοποίηση του Espai Barça. Το μόνο που για την ώρα είναι αδιαμφισβήτητο -τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου- είναι πως η διοίκηση θα θελήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η αποχώρηση του Βραζιλιάνου, φέρνοντας έναν παίχτη στη θέση του ή και κάνοντας κάποια ηχηρή μεταγραφή. Το πιο σημαντικό είναι να αποκτηθούν παίχτες που θα αποδώσουν και θα προσαρμοστούν άμεσα. Ενδεχόμενες παραχωρήσεις παικτών που είναι προς πώληση, θα αυξήσουν το budget και να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο. Αν αυτό συμβεί, το κέρδος θα είναι πολλαπλό.
Πέρα από όλα αυτά, η Barça θα έχει πουλήσει σε αφάνταστα καλή τιμή, έναν ποδοσφαιριστή που όσο περνούσε ο καιρός έδειχνε να τον ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο οι εξωαγωνιστικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα η -περαιτέρω- αγωνιστική του πτώση, ήταν θέμα χρόνου. Έναν ποδοσφαιριστή που όσο υψηλή τεχνική κι αν έχει, επιμένει προκλητικά να μη θέλει να ανιχνεύσει τα όρια της κατάχρησης της ντρίπλας ούτε και να βελτιώσει τα -άνευ λόγου- επιπόλαια τελειώματα του.
Με λίγα λόγια κατάφερε να τον πουλήσει, πριν ο ίδιος γίνει -όχι για τους σωστούς λόγους- Ronaldinho.

Κι αν αυτό δε συμβεί, τότε τι κάνουμε;

Κακά τα ψέματα, ό,τι και να γίνει το κενό του Ney θα φανεί. Τουλάχιστον στην αρχή. Οι αρετές του είναι γνωστές. Ήταν εκείνος που με τη βοήθεια των άλλων δύο σεσημασμένων γκολτζήδων του MSN, κατάφερε να κάνει πιο απρόβλεπτη την επίθεση της ομάδας, να τις δώσει πλάτος και να τη μετατρέψει σε μόνιμη κάτοικο της αντίπαλης περιοχής τραβώντας τους αμυντικούς επάνω του.
Σε περίπτωση που δεν αντικατασταθεί σε κάποιο βαθμό (έστω και εκ των έσω) τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα και ειδικά απέναντι σε …παρκαρισμένα λεωφορεία.
Εκτιμώ πάντως πως οι επιπτώσεις δε θα είναι μόνο αγωνιστικές. Με την πρόταση μομφής να είναι προ των πυλών από τον Agustí Benedito, η παρούσα διοίκηση θα χρεωθεί τη φυγή του Neymar και τις όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή, ειδικά αν δεν καταφέρει να τις καλύψει η ίδια με πειστικό τρόπο.
Δε σας κρύβω πάντως την ανησυχία μου, η οποία αναβλύζει από το γεγονός πως η συγκεκριμένη διοίκηση θα βρεθεί με ένα αρκετό μεγάλο ποσό χρημάτων στα χέρια της και -ούσα ταυτόχρονα μάλιστα υπό καθεστώς πίεσης- θα θελήσει να… ρεφάρει την απώλεια αυτή.

Όμως… Barça είσαι!!

Είναι τέτοιο το μέγεθος της ομάδας όπως και η ιδιαιτερότητά της που ο ίδιος ο σύλλογος είναι πάνω από όλους. Η Barcelona δεν έχει την πολυτέλεια να σταθεί σε μία τέτοια απώλεια. Δεν το έκανε όταν αποχώρησαν τεράστια ονόματα του ποδοσφαίρου όπως οι Maradona και Ronaldinho. Δεν το έκανε ούτε με δικά της παιδιά όπως οι Puyol και Xavi οι οποίοι είχαν το DNA της στο αίμα τους. Και δε θα το κάνει πόσο μάλλον τώρα, με κάποιον που δεν κατάλαβε ούτε το που βρίσκεται αλλά και ούτε πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται.
Ο Neymar και ο κάθε Neymar έχει δικαίωμα να πάει όπου θέλει (ακόμα και σε μία ομάδα η οποία έχει ημερομηνία ίδρυσης μεταγενέστερη εκείνης του Camp Nou) δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να επισκιάζει την αγωνιστική προετοιμασία αλλά και τις υποχρεώσεις (σε δύο εβδομάδες έχουμε διπλό Clásico) της ομάδας.
Ο ίδιος δε δίστασε να παίζει κρυφτούλι με τους ίδιους του τους συμπαίκτες, αναγκάζοντας μέχρι και τον (χαμηλότατων τόνων) Iniesta να τοποθετηθεί δημοσίως, αφού ο Βραζιλιάνος φρόντισε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του -αριβίστα- πατέρα του.
Καλή τύχη λοιπόν στον Neymar και μακάρι κάποια στιγμή -για το καλό του ιδίου πάνω απ’ όλα- να συνειδητοποιήσει πως η ωριμότητα και το μυαλό, δεν αγοράζονται.